Sporttalenten maken bewuste keuzes tijdens kookworkshop

,

Een pizza, burger, wrap, muffin of salade. Dat waren de dingen die 21 sporttalenten van ’t Venster en van het Beekdal Lyceum woensdag hebben gemaakt. Dat deden zij tijdens een interessante kookworkshop onder leiding van sportdiëtist Karin Lambrechtse en assistent Jorge Zapata. In het kooklokaal van ’t Venster werden de sporttalenten daarbij verdeeld in tweetallen en drietallen, om één van de gerechten te bereiden. Daarbij moesten zij bewust kiezen voor een gezonde bereiding en een samenstelling van het recept, dat past bij het eetpatroon van een topsporter.

Karin Lambrechtse vindt het belangrijk dat de sporters zich al op jonge leeftijd bewust worden van de invloed die voeding kan hebben op een topsportlevensstijl. “Het is voor een topsporter van groot belang dat ze bewust bezig zijn met voeding en dat ze beseffen dat de juiste voeding hun prestaties kan bevorderen”, geeft ze uitleg. “Tijdens deze workshop heb ik expres wat minder gezonde producten op tafel gezet. Het is aan de sporters om de juiste keuzes te maken.”

Na een korte introductie mochten de sporters de mouwen al snel opstropen en een plekje in de keuken bemachtigen. Aandachtig bestudeerden ze hun recept, om vervolgens naar de tafel met producten te snellen. Zo waren een tafeltennisster en een hockeyster druk bezig met het bereiden van een lekkere sportmuffin en verwarmden een tennisser en voetballer de oven vast voor om later hun sportpizza in te plaatsen. Iedereen deed zijn of haar uiterste best om een zo gezond mogelijk eindresultaat neer te zetten. Ondertussen liepen Karin en Jorge rond om waar nodig tips en handigheidjes bij te brengen.

Bespreken en opeten
Na een intensieve periode van bereiding zette ieder groepje nog even de puntjes op de i, om vervolgens hun sportgerecht te presenteren. Als afsluiting werd met ieder groepje besproken wat ze bereid hadden en waarom ze voor bepaalde ingrediënten of producten hadden gekozen. Tot slot werden de magen gevuld en kon iedereen van elkaars gerecht genieten. Smullen geblazen!

De kookworkshop valt onder het activiteitenprogramma dat Topsport Gelderland in samenwerking met het Beekdal Lyceum en t’ Venster heeft ingezet. Dankzij een subsidie vanuit de Provincie Gelderland heeft de workshop plaats kunnen vinden.