Sporttalenten benadrukken belang van kansen krijgen bij Gelders Sportdebat

,

Op Papendal werd woensdag het Gelders Sportdebat georganiseerd. Onder leiding van presentatoren Marijn de Vries en Bert Eeftink gingen politici van politieke partijen daarbij, in een boksring, met elkaar in debat. Dit met het oog op de komende Provinciale Statenverkiezingen, waarin sport natuurlijk een belangrijk thema is. Topsport Gelderland was nadrukkelijk aanwezig. Zo kwamen voorzitter Cynthia de Jager en olympisch medaillewinnares Kimberley Bos aan het woord tijdens het debat, terwijl zowel vooraf als na afloop Gelderse sporters met politici in gesprek gingen, terwijl ze aan het sporten waren.

Hardloopster Sarah Peerik, tennisser Mart de Lijster, rolstoelbasketballer Tim van Raamsdonk en schermer Ruben Derksen stonden de aanwezigen al op te wachten in hun sportoutfit bij de inloop voorafgaand aan het Gelders Sportdebat. Ze lieten de politici letterlijk kennismaken met wat ze deden, door hen te betrekken in hun sport. Zo deed Peerik haar gesprekken terwijl ze aan het hardlopen was op de loopband, sloeg De Lijster een balletje over tijdens het praten en lieten Van Raamsdonk en Derksen meer van hun sport zien in de gesprekken. Het kennismaken met ‘sporters in het wild’ bleek voor velen een goede gelegenheid om echt meer te weten te komen over het belang van de ondersteuning van sporttalent en topsport, en de weg daar naartoe.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tijdens het door de Gelderse Sport Federatie georganiseerde Gelders Sportdebat gingen politici als gezegd met elkaar in debat in een boksring. Dat deden zij op basis van meerdere stellingen, waarbij bij iedere stelling ook een specialist aan het woord kwam. Bij de stelling ‘De provincie draagt bij aan toekomstbestendige sportverenigingen’ kwamen Bos en de Jager aan het woord. Bos vertelde daarbij over het belang van sportverenigingen in haar carrière, in het verleden en nu, want onder meer turnen en atletiek leidden haar tot haar huidige sportcarrière als skeleton atlete. De debatten waren mild, want alle politieke partijen bleken het er wel over eens dat sport een zeer belangrijk agendapunt is.

Na afloop van het debat werd er nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje. Ook daarbij gingen de aanwezigen weer in gesprek met de sporters, die dat wederom in een sportieve setting deden. Een duidelijke boodschap vanuit de sporters dat zij veel baat hebben gehad aan de hulp die hen altijd geboden is. Want om kansen te geven aan iedereen, is het delen van kennis en het ondersteunen van organisaties zoals verenigingen, talent- en topsportprogramma’s nodig. Zo niet, dan is sporten op hoger niveau straks alleen nog mogelijk voor jeugd met rijke ouders.