Op naar een veilig sportklimaat
Helaas horen we het vaak, grensoverschrijdend gedrag. Niet alleen in de sport gebeurt dit, maar bijvoorbeeld ook op de werkvloer of in het onderwijs. Het meest recente voorbeeld is de aflevering van BOOS waarbij seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv programma THE VOICE onder de aandacht wordt gebracht. Vanuit Topsport Gelderland vinden we het belangrijk dat er veel aandacht is voor dit thema. In dit artikel willen we aandacht besteden aan dit onderwerp en zo ons steentje bijdragen aan een veiliger sportklimaat.
Grensoverschrijdend gedrag kent veel verschillende vormen. Bij het tv programma THE VOICE gaat het over seksuele intimidatie en misbruik. Dit kan heel ver gaan, maar kan ook minder duidelijk zijn. Bijvoorbeeld een hand op de verkeerde plek, of foto’s in de kleedkamer. Daarnaast zijn er ook nog andere vormen van grensoverschrijdend gedrag te noemen. Denk hierbij aan discriminatie, integriteit, machtsmisbruik, pesten, matchfixing, en verboden middelengebruik.
Tips voor programma’s en verenigingen
Het is belangrijk om als organisatie aandacht te besteden aan dit thema. Door zaken goed te regelen, wordt de kans dat er iets mis gaat kleiner en de drempel om al bij het begin van een verkeerd proces melding te doen (voor slachtoffers en getuigen) kleiner. Zo bouw je een veilige cultuur. Denk daarbij aan het verplicht stellen van een VOG voor alle trainers, coaches en andere begeleiders. Ook is het van belang dat gedragsregels bekend zijn en dat er samen met de leden eigen omgangsregels worden opgesteld. Verder kan kader zich scholen via verschillende e-learnings: E-learnings- Centrum veilige sport Nederland.
Maak je zoiets mee? Meld het!
Kom je in aanraking met grensoverschrijdend gedrag? Meld het dan! Dit kan bij een vertrouwenscontactpersoon bij de vereniging of sportbond. De gegevens van die persoon zijn te vinden op de website van jouw vereniging of bond. Ook kun je terecht bij het Centrum Veilige Sport Nederland van NOC*NSF: Centrum Veilige Sport Nederland. Hier kun je alle info vinden omtrent dit thema.
Wil je liever eerst met iemand erover praten zonder direct een melding te maken? Dan kun je ook altijd bij een vertrouwenscontactpersoon terecht. Ook kun je er met je eigen omgeving over praten. Denk hierbij aan teamgenoten, ouders, of bijvoorbeeld de sportmanagers van Topsport Gelderland.
Hulp nodig?
Wil jij binnen je eigen sportprogramma of vereniging aan de slag met dit thema en heb je hulp nodig? Neem dan contact op met de sportmanager uit jouw regio: Ons team – Topsport Gelderland, of neem contact op met het Centrum Veilige Sport Nederland: Wil je iets melden of contact met ons opnemen? – Centrum veilige sport Nederland.