Onderzoek naar spronghoogte van volleyballers

,

Topsport Gelderland werkt samen met Papendal, de Nevobo, drie volleybal RTC’s, Sportbedrijf Arnhem en de HAN aan een onderzoek naar wat de meeste invloed heeft op de spronghoogte. Het idee daarachter is om uit te vinden hoe je het beste kunt trainen als je hoger wil springen. Afgelopen zondag werd in Nijmegen al onderzoek gedaan, om rond de vijftig respondenten te hebben werd woensdag ook al in Den Haag getest en deze vrijdagmiddag is in Apeldoorn de laatste testdag.

Het onderzoek is in lijn met de testbatterij die bij de nationale selectie en talentteams is gedaan. Op deze manier sluiten de regionale en nationale selecties op elkaar aan. Aan de hand van de uitkomst van de test krijgen trainers een advies over hoe zij het beste kunnen trainen om de spronghoogte van hun sporters te verbeteren.

In het onderzoek, dat Nout van der Velden van Topsport Gelderland uitvoert samen met leraar/onderzoeker John Willems en studenten van HAN Sport en Bewegen, worden sprongtesten gedaan. Daarbij wordt gekeken naar het omzetten van horizontale snelheid naar verticaal springen. Zo wordt gekeken wat de meest bepalende factoren voor spronghoogte zijn.