Multidisciplinaire samenwerking moet sporters verder helpen

,

Om te presteren op topniveau, is het belangrijk dat allerlei factoren samenkomen. Het is echter niet in ieder sport even vanzelfsprekend, dat daartoe ook alle middelen geboden kunnen worden. Bijvoorbeeld in karate, dat volgend jaar voor het eerst een sport is tijdens de Olympische Spelen. De Edese Yamaika Kuijper hoopt er in Tokio bij te zijn. Via sportmanager Sebastiaan Kuijper nam Topsport Gelderland het initiatief voor het opzetten van een multidisciplinair team rond haar.

Vorige week werd al een bijeenkomst georganiseerd, waarbij Yamaika getest werd. Bij het multidisciplinaire team rond haar zijn een diëtist, talentbegeleider, fysiek trainer en sport specifieke trainer betrokken. “Met alle partijen zijn we om tafel gaan zitten om te kijken hoe we voor Yamaika een zo goed mogelijk traject op kunnen zetten”, legt Sebastiaan Kuijper uit. Hij is sportmanager van De Vallei, waaronder ook Ede valt. “De bedoeling is dat zij een gooi gaat doen om een olympische ticket binnen te halen.”

Zo’n ticket haal je niet zomaar binnen. “Yamaika moet wedstrijden in het buitenland gaan doen om het Olympisch Kwalificatie Toernooi te halen. Samen met haar zijn we tot de conclusie gekomen dat ze fysiek wat sterker moet worden en dat we aan de slag moeten met een voedingsschema, omdat ze ook wat zwaarder zal moeten worden. Nout van der Velden heeft daarvoor een nul meting met haar gedaan, om te kijken hoe ze er fysiek voorstaat. Dat wordt nu omgezet in een fysiek programma, waarbij Victor van de Craats van Premium Health Club haar gaat begeleiden in de Van der Knaaphal.”

Meer programma’s
Uiteraard traint Yamaika ook specifiek voor haar sport karate. Dat doet ze onder haar trainer Nabil Ou-Aissa bij Karateschool Fightin’ in Amsterdam. Sebastiaan Kuijper: “Alles in Amsterdam doen is voor Yamaika niet mogelijk, omdat ze hier woont en werkt. Daarom is het goed dat we andere dingen nu dichter bij huis kunnen faciliteren voor haar. Met Marleen Boerboom als diëtiste in de Van der Knaaphal is ook die tak van het multidisciplinaire team dichtbij. Ik ben blij dat we dit allemaal bij elkaar hebben kunnen brengen en een mooie start hebben kunnen maken. We gaan deze samenwerking nu met Yamaika aan. Het samenbrengen van expertise binnen een multidisciplinair team is één van de initiatieven binnen het Regionaal Multisport Talentcentrum Ede, waarvan ook karate deel uitmaakt. Komend seizoen krijgt dit een vervolg met meerdere samenwerkingen.”


Foto: Nout van der Velden van Topsport Gelderland test het fysieke vermogen van Yamaika Kuijper.