Meer weten dankzij testen en meten

Op verschillende expertisegebieden is Topsport Gelderland actief en één daarvan is strength and conditioning. In het kader daarvan zijn in de afgelopen periode weer een flink aantal testen en metingen geweest binnen diverse RTC’s. Zo werd er in januari eerst getest bij het RTC Volleybal Apeldoorn voor de groepen O12 en O13, vervolgens bij de handbalschool op Papendal en daarna ook nog de groepen O14 en O16 van het RTC Volleybal Apeldoorn. Voor beide programma’s was het de tweede keer dat deze testen uitgevoerd werden.

Maar wat wordt er dan zoal gedaan? Dat zijn verschillende dingen. Zo kwamen antropometrie (om der groeispurt te benaderen), de staande sprong, aanvalssport, twintig meter sprint met tussentijden bij elke vijf meter, de T-test en yoyo-intermittent test aan bod. Deze ’testbatterij’ is samen met de twee verschillende programma’s, volleybal en handbal, samengesteld aan de hand van hun wensen en afgestemd met bewegingswetenschappers van de HAN en het nationale testbatterij programma.

Nu volgt een volgende stap. Dat is het bespreken van de resultaten met trainers van de programma’s, zodat de resultaten bij kunnen dragen aan verbeteringen van programma’s en dus uiteindelijk aan verbetering van de sporters.