Jasmijn Lau: Na Europese titel nu in Amerika

,

Met een flinke versnelling in de slotronden liep Jasmijn Lau afgelopen zomer in Grosseto naar de Europese titel op de 5000 meter. Achter haar greep vriendin en landgenote Fleur Doornwaard het brons. Een mooie bekroning op een goed seizoen. Inmiddels is Lau aan een nieuw avontuur begonnen. Voor haar studie zit ze een aantal maanden in Amerika. Wij zochten contact met de 18-jarige atlete uit Velp, die behoort tot het Gelders Tiental.

“Ik ben op dit moment student aan de University of Portland en ik ren in het cross country team. Een supervette ervaring”, zo klinkt het vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan. “Ik zit hier voor drie maanden, ofwel één semester, en kom eind november weer terug naar Nederland. Ik volg hier vakken als biologie en scheikunde, zodat ik volgend jaar opnieuw mee kan doen aan de decentrale selectie voor Geneeskunde. Het is namelijk mijn grote droom om in Nederland geneeskunde te studeren.”

Vanuit Amerika kijkt Lau terug op haar seizoen. “Die was echt top! Ik ben erg blij met hoe het is gelopen. Ook omdat ik vooraf niet al te hoge verwachtingen had, omdat ik het druk had met school. Ik moest namelijk mijn eindexamen halen.” Maar het ging dus goed en bovendien had het Gelderse looptalent plezier. “Er zijn veel leuke nieuwe mensen in onze trainingsgroep van Loopland Gelderland gekomen en de trainingen zijn altijd super gezellig.”

Bij Loopland Gelderland werkt Lau dus haar trainingen af, onder leiding van de ervaren Honoré Hoedt. “Honoré is de perfecte trainer voor mij”, is ze vol lof. “Ik train nu iets meer dan vier jaar bij hem en we zijn er samen heel goed uitgekomen wat voor mij werkt en wat niet. In het begin volgde ik niet altijd zijn tactieken in wedstrijden, omdat ik bijvoorbeeld niet durfde of niet genoeg zelfvertrouwen had. Maar op het EK volgde ik wel zijn tactiek en dit pakte super uit!” Het leverde Lau de titel op bij de Europese jeugdkampioenschappen voor atleten onder de 20 jaar. Haar race is te zien in deze video.

‘Topsport Gelderland erg betrokken’
Waar Loopland Gelderland in de afgelopen jaren al nauw samenwerkt met Topsport Gelderland, plukt een atlete als Lau ook de vruchten van de hulp die Topsport Gelderland haar als talentvolle sporter kan bieden. “Ik vind Topsport Gelderland een super ondersteuning. Er werken leuke mensen. Ze zijn ook erg betrokken en ik zie ze regelmatig bij ons op de baan. Je kunt ook altijd bij ze terecht, als is het om gewoon even te kletsen. Ik ben blij met de hulp en ondersteuning van ze en de workshops zijn erg leerzaam.”

Tot eind november moet Lau het echter nog even doen met hulp van afstand. Ook in de trainingen. “Maar ik bespreek iedere training die ik hier doe met Honoré”, zo vertelt ze. De link met huis is dus niet ver weg. Lau kan vooral ook genieten en dingen ervaren in Amerika, want ook dat is bijzonder. “Het is hier echt een wereld van verschil met Nederland! De trainingen die ik hier doe lijken erg op wat ik thuis deed, ook omdat ik dus alles afstem met Honoré. Maar de sfeer hier is écht geweldig op sportgebied!”

Behandeld als een koningin
Het verschil tussen Amerika en Nederland blijkt groot te zijn. “In Amerika is sport erg belangrijk. Je wordt hier wel een beetje behandeld als de koningin, als je rent voor de Universiteit. Alle klassen worden om trainingen heen gepland. Ook zijn de meiden in mijn team ontzettend gemotiveerd. Het is echt geweldig om met hen te trainen.”

Daarbij zit Lau ook goed op haar plek tijdens haar verblijf in Portland. “Ik woon in een girls dorm. Dat is een gebouw met allemaal kamers voor twee tot vier personen. Ik zit op een kamertje, samen met een tennisster uit Argentinië. Een super lieve meid en we kunnen het samen erg goed vinden.” Met een hoop nieuwe indrukken keer Lau over twee maanden dus weer terug naar Nederland. Dan kan ze op jacht naar nog veel meer mooie momenten.

Op de foto rechtsboven is Jasmijn Lau te zien in het rode vest.