Een inspirerende reis naar Ethiopië

,

Tien dagen lang zaten Topsport Gelderland medewerkers Marit Gijsbers en Geeke Barmentloo in Ethiopië. Woensdag keerden ze na hun reis terug in Nederland. Met mooie ervaringen in hun rugzak, na in hoofdstad Addis Abeba aan de slag te zijn geweest met de topsporters en sporttalenten. Dat deden Marit en Geeke vanuit het project Dutch Ethiopian Sports Talent Alliance (DESTA). Ze waren bij de Ethiopian Youth Sport Academy (EYSA) om te ondersteunen bij het ontwikkelen van een plan voor topsportleefstijl begeleiding. Geeke schreef er een verslag over:

“Het was een indrukwekkende en inspirerende ervaring, waarbij we onder meer trainingen hebben bekeken en gesprekken gevoerd hebben met medewerkers en trainers/coaches. Zo gaven we afgelopen maandag een workshop over life skill coaching aan de trainers en coaches. Daarbij hebben we onder meer gesproken over de holistische visie, sportgenerieke thema’s, bouwstenen voor een optimale prestatie en onze werkwijze in Nederland. Dit is als inspirerend ervaren door de doelgroep. Ze hebben ook handige tools gekregen, die ze in de praktijk kunnen toepassen.

We gingen niet met zijn tweeën naar Ethiopië. Er gingen ook drie studenten van de HAN met ons mee en zij verblijven nog twee en een halve maand op de EYSA. Maaike Idsinga en Jaimy Pieters gaan een onderzoek doen over de combinatie sport en onderwijs. Het onderzoek van student Jurgen Aarden zal zich gaan richten op het thema topsportleefstijl en hij zal zich daarbij vooral focussen op de mentale vaardigheden. Marit en ikzelf blijven de studenten begeleiden vanuit Nederland.

(Tekst gaat verder onder de foto)

We gingen met veel aannames op reis. Dit kwam vooral door de onwetendheid over de visie ter plekke op het gebied van topsportleefstijl. Door gesprekken kwamen we erachter dat er wel behoefte is, maar er ook veel beperkingen zijn. EYSA heeft prima faciliteiten en is het in structuur qua trainingen goed georganiseerd. Het ontbreekt alleen op veel vlakken aan de kennis. Daar staan ze echter wel voor open. Daarbij hopen we dat we hen hebben kunnen inspireren in de korte periode dat we er waren.

De komende tijd zijn de studenten dus nog bezig met hun onderzoeken en wij zijn erg benieuwd naar de resultaten die daaruit komen. Vanuit dit advies kunnen we stappen maken naar het daadwerkelijk implementeren van de sportgenerieke thema’s binnen de programma’s van EYSA. Dit zowel op individueel- als op groepsniveau. Het was om hier in kansen te denken in plaats van de beperkingen!

Naast het bezoek aan EYSA hebben we ook Ethiopië leren kennen. Een mooi land met een fascinerende cultuur, natuur en hardheid. Ethiopië is hard, keihard. Maar mensen zijn vaak blij en trots. Op wat ze doen, op wie ze zijn. Niet alleen op werkgebied, maar ook op persoonlijke ontwikkeling hebben we veel inspiratie opgedaan.”

Geeke

Foto boven: Uiterst links Marit en uiterst rechts Geeke