Aantikken in Riga met Tim Korstanje

,

In de vakantieperiode mag het dan wat rustiger zijn geweest, op het moment dat het kantoor van Topsport Gelderland gesloten was, stil gezeten hebben we zeker niet. En de Gelderse sporters ook niet. Daarvan stuurden zwemmer Tim Korstanje en zijn trainer Tim Furer zelfs nog een mooi verslag op. Met wat advies en ondersteuning van Topsport Gelderland, gingen zij namelijk naar de Letse hoofdstad Riga, waar Korstanje deelnam aan een internationale zwemwedstrijd. Zijn eerste!

Het verslag wilden we jullie niet onthouden, want dit soort avonturen zijn zeker de moeite waard:

Doe je voor het eerst mee aan buitenlandse wedstrijden, mag je het op de openingsdag opnemen tegen een Litouwer die een jaar ouder en een kop groter is dan jij. Tim Korstanje liet zich hierdoor bij de Nordic Age Group Championships in Riga niet uit het veld slaan. Hij wist van de 50 meter vrije slag een nek-aan-rek race te maken, waarbij hij uiteindelijk tweede werd. Tim zwom slechts 0.02 seconden boven zijn PR. Dat vond hij “vet, heel vet”.

Op 14 en 15 juli zwom Tim als lid van een KNZB-team met nog zes andere jonge Nederlandse zwemmers in Riga. Aan de wedstrijden, voor zwemmers van 15-16 jaar en zwemsters van 14-15 jaar, deden atleten uit Scandinavië, de Baltische staten en Zwitserland mee. Tim heeft zich voorbereid door hard trainen onder begeleiding van trainer Tim Furer van Aqua Novio ’94. Het doel was om Riga “elke race het beste eruit te halen en dat is gelukt”.

Tim wist naast het zilver op de 50 meter vrije slag nog een tweede plaats te veroveren; op de 100 meter schoolslag tikte hij als tweede aan. Bij de 100 meter vrije slag veroverde hij met een PR de achtste plaats. De winst ging naar zijn team- en kamergenoot Bjorn van Doesburg uit Utrecht.
“Ik heb in Riga geleerd om in een nieuwe omgeving mijn eigen race te zwemmen”. Het komende seizoen gaat Tim zich richten op de EYOF (European Youth Olympic Festival), die in de zomer van 2019 in Baku wordt georganiseerd.

Foto boven: Tim en Tim / Foto onder: Het Nederlandse team in Riga