Zeer succesvol én nuttig webinar ‘Pak winst met je cyclus’

,

De door Topsport Gelderland georganiseerde webinar ‘Pak winst met je cyclus’ is een daverend succes gebleken. Liefst 232 mensen meldden zich aan voor de online bijeenkomst. Die stond onder leiding van Topsport Gelderland sportmanager Geeke Barmentloo. Hormoontherapeut Anne Bavelaar, topcoach Grete Koens en topatlete Maureen Koster waren de sprekers. Zij deelden hun kennis, tips en ervaringen met de aanwezigen. Die stelden op hun beurt een boel vragen en waren na afloop zeer positief over de avond.

Een goede hormonale balans is niet alleen van belang voor prestaties, maar ook voor de algehele gezondheid. Dit zijn goede redenen om je als atleet, coach of ouder te verdiepen in hormonale gezondheid en de menstruele cyclus in combinatie met training. Anne (foto boven, achter haar laptop voor de webinar) sloot het theoriedeel van de webinar af met de volgende conclusie; het hebben van een gezonde cyclus is een teken van gezondheid, elke cyclus is uniek en je kunt mét je hormonen werken. Ook kregen de deelnemers meer inzicht in de cyclus en welke invloed dit heeft op de prestatie. Daarbij leerden ze de intensiteit van hun trainingen aan te passen aan hun cyclus. Uiteraard werden er tips gedeeld hoe ze winst kunnen halen uit de cyclus.

Na dit eerste deel van de webinar werden er veel vragen gesteld via de chat. Bijvoorbeeld: wat voor impact heeft anticonceptie, zoals de pil of een hormoon spiraal, op hormonen zoals oestrogeen en progesteron? Hoe kun je het beste je cyclus tracken? Is het slim om anticonceptie te gebruiken, zodat je je menstruatie om je wedstrijden heen kunt plannen of is dit juist heel ongezond voor de balans van je hormonen? Zijn er nog bepaalde vitamines, mineralen en/of voedingsstoffen die essentieel zijn voor de juiste hormoonbalans in bepaalde fases? En na hoelang geen menstruatie te hebben kan het een (langdurig) effect hebben op je lichaam?

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Een beeld uit de presentatie van Anne Bavelaar

Ervaringen van coach en atlete
Tijdens het tweede deel van de webinar was er een interview met Grete Koens en Maureen Koster. Daar werden ervaringen gedeeld vanuit eigen ervaringen als topsporter, maar ook nu vanuit de rol als coach. “Wees er open over, je stelt je niet aan, het kan echt invloed hebben. Het is ook echt maatwerk, voor de één werkt dit en voor de ander werkt dat”, aldus Grete. En op de vraag wat zijn dan tips voor coaches, kwam ze onder meer met; “praat erover, vraag ernaar, heb je er last van of menstrueer je? En als dat toch een beetje lastig is als coach, dan kan het helpen om het op te laten schrijven in een logboek of met een app te gaan werken. Dit zodat je er weet van hebt. Stap over de schroom heen, de eerste gesprekken kunnen wat onwennig zijn, maar naar mate je iets vaker doet word je er beter in en wordt het ook natuurlijker voor je. Het wordt alleen maar op prijs gesteld door de vrouwelijke atleten.”

Maureen gaf aan dat ze de effecten van de cyclus ervaart. “Bijvoorbeeld paar dagen voor de menstruatie”, zo vertelde ze. “Dan zit ik wat minder in mijn vel. Dan ben ik bijvoorbeeld van de één op de andere dag van goed in vorm en zelfverzekerd naar dat ik opeens onzeker word en dat ik vind ik wel heel naar. Tijdens trainingen vind ik dat geen probleem, maar tijdens wedstrijden is dat anders. Dan kan het gaan om kleine percentages die het verschil maken. Ik heb meerdere keren meegemaakt dat ik mijn menstruatie had tijdens een wedstrijd.” Daarop stelde Anne Bavelaar haar de vraag hoe ze daar dan mentaal mee omgaat. Maureen; “Nu heb ik er meer vrede mee. Ik ben ongesteld en dat is goed en dat is gezond. De timing had beter gekund, maar ja dit is waar ik het nu mee moet doen.” Het zorgt ervoor dat Maureen zich daar niet meer zo’n zorgen om maakt. “Uiteraard ben ik wel blij dat ik bijvoorbeeld een week voor een wedstrijd mijn menstruatie heb, want ik ben een week na mijn menstruatie op mijn best!”

‘Niet cool om niet meer ongesteld te zijn’
Alle sprekers gaven tijdens het webinar de boodschap mee dat het niet cool is om niet meer ongesteld te zijn. Een cyclus die in balans is, is juist een graadmeter voor een gezond lijf dat kan presteren. Door de deelnemers werd het webinar heel goed ontvangen. Via het evaluatieformulier kwam veel positieve reacties binnen. “Erg goed dat er openlijk over dit onderwerp wordt gesproken en er praktische informatie wordt gedeeld”, was er onder meer één van, evenals; “heel duidelijk, leerzaam en taboe-doorbrekend, “heel mooi om te zien dat hier steeds meer over gesproken wordt en dat deze webinar georganiseerd wordt. Chapeau daarvoor! Taboes doorbreken – ik ben voor!” Niet eerder meldden zich zoveel mensen aan voor een webinar of masterclass van Topsport Gelderland.