Column: Trump

Hoe kun je nou in een sportcolumn iets kwijt over de schok van 11.9? Nou, dat gaat dus als volgt: We gebruiken de volgende president van de Verenigde Staten als spiegel. Hij toont ons veel van wat we de zeven hoofdzonden noemen, eigenschappen die we natuurlijk ook herkennen uit de sport. Ik noem hoogmoed (Ronaldo); hebzucht (Lance Armstrong); jaloezie (in feite vaak de voedingsbodem van veel mensen die de absolute top halen, zeker ook in de sport) en wraak (zie jaloezie; en helaas ook een eigenschap van onze eigen Johan Cruijff, god hebbe zijn ziel). Dat Donald Trump ook nog tekenen geeft van de hoofdzonde ‘lust’, maakt hem bijna tot een karikatuur. Tot een romanfiguur waarin zoveel slechte eigenschappen verenigd zijn, dat het bijna ongeloofwaardig is.

Trump is door deskundige mensen inmiddels zo vaak geanalyseerd, dat er vanaf deze plek niets meer aan toe te voegen valt. Dus daarom hier een blik in de spiegel van de sport met deze vleesgeworden nachtmerrie naast ons. Donald Trump heeft in heel veel van zijn zaken de top bereikt. Dat hij dat deed met list en bedrog, met brute machtsmiddelen, met coalities die hij net zo snel liet vallen als dat hij ze opbouwde, mag inmiddels bekend zijn. Maar lezen we hier niet – een beetje heftig aangezet, ik geef het toe – het profiel van een topsporter, die koste wat kost de top wil bereiken?

Ieder van ons draagt wel een deeltje Trump in zich. Het voordeel van de sport is dat de meeste van onze negatieve emoties op het speelveld kunnen worden uitgeleefd. Wraak, wie kent het niet van het voetbalveld, of de tennisbaan? Hoogmoed, met een voorsprong van 5-0 of 2-0 in sets openbaren zich soms vreemde vormen. En voor hebzucht hoeven we in alle professionele sporten maar naar de contractonderhandelingen te kijken. Herinnert u zich nog het verhaal over de voetballers van Oranje die tijdens de WK in Zuid-Afrika elkaar eens goed de maat namen? Degene met het hoogste maandloon mocht de grootste mond hebben. Zo zijn we terug in de wereld van Donald Trump.

Bedenkt u zich eens dat u een Donald Trump in uw team zou hebben? Op welke positie zou hij spelen? Ik doe een voorzet: Trump is de geniepige verdediger die anderen het voetbal onmogelijk maakt, die snoei- en snoeihard is en die zijn eigen moeder nog omver zou schoppen wanneer dat nodig was. U denkt aan Pepe van Real Madrid? Ik ook. En dan de belangrijkste vraag, zou u Trump als aanvoerder van een team willen hebben? De vraag stellen is hem beantwoorden en dat maakt het allemaal nog dubbel zo zorgwekkend.

Donald Trump golft, en wie ooit ‘een rondje liep op de golfbaan’ die weet dat het geen sport is voor heethoofden of branieschoppers. De erecode in het golf is heilig, je sjoemelt niet met je resultaten en zaken als een balletje even een paar meter verderop leggen komen nauwelijks voor. Todat… Tja, totdat Donald Trump beweert een handicap van 3 te hebben. Dan duikt een krant als The Guardian eens even in het verhaal en komt tot de conclusie dat voor iemand die 70 is en nauwelijks tijd heeft om te golfen, een handicap van 3 zeer ongeloofwaardig is. Er zijn geen harde bewijzen, maar Trump heeft zeer waarschijnlijk gelogen. Hij maakt het hierbij overigens minder bont dan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il, die naar verluidt in 1994 de 18 holes van de golfbaan van PyongYang opende met een verbazingwekkend slagenaantal van 34. De Grote Leider noteerde bij zijn gang over de baan maar liefst vijf (!) holes in one. Tiger Woods, eat your heart out.

Wat nu is de moraal van dit korte verhaal? Ik stel me voor dat ik jong ben, ergens tussen de 15 en 20 jaar. Ik ben een talent dat naar de Olympische Spelen kan. Ik leef weliswaar in de tunnel van een topsporter, maar de grote zaken krijg ik natuurlijk wel mee. Een ‘gemene narcist’ (dat zijn de woorden van Trumps biograaf) wordt de aanvoerder van het belangrijkste land van de wereld. Het zal over de volle breedte van de maatschappij spelen, maar ik zou als sportief talent een dreun krijgen van president Trump. Iemand die de American Footballers ervan langs geeft omdat er tegenwoordig voorzichtig wordt gedaan; na een hoofdblessure mogen sommigen niet verder in de wedstrijd omdat ze anders blijvende schade kunnen ondervinden. ‘Mietjes’, zei Trump erover. Anders gezegd, de machtigste man van de wereld is tot alles bereid om te winnen. Tot alles. En jij?

Marcel Rözer


Over Marcel Rözer
Columnist, schrijver, journalist, presentator, programmamaker en niet te vergeten, Gelderlander. Het gaat allemaal op voor Marcel Rözer. Met zijn bedrijf ‘Puntjes op de O’ is hij multi-inzetbaar. Voor Topsport Gelderland schrijf Marcel maandelijks een column waarin hij zijn licht werpt op de actualiteiten in de sportwereld. Ook interviewt hij voor deze website geregeld talentvolle sporters.