NOC*NSF Talentdag op 12 november: Heb jij het in je?

,

Ken of ben jij een jongere tussen de twaalf en achttien jaar die erg lang is, extreem snel is of een enorm uithoudingsvermogen? Dan ben jij, hij of zij misschien wel de ideale deelnemer voor de NOC*NSF Talentdag! Die wordt op zondag 12 november georganiseerd in Almere en op Papendal. De Talentdag is een alternatieve route richting de topsport. Er wordt namelijk gekeken of deelnemers aanleg hebben voor een bepaalde sport, die ze op dat moment nog niet beoefenen.

Voor laat-specialisatie sporten en sporten met enkele dominante onderscheidende kenmerken, loont het om gericht op zoek te gaan naar kansrijke sporters tussen de 12 en 18 jaar buiten de eigen sport. Dit zijn bijvoorbeeld baanwielrennen, rugby sevens, roeien, (beach)volleybal, triathlon en atletiek. Dit zijn sporten met enkele onderscheidende kenmerken, vooral fysieke, die zich pas echt goed uiten na de groeispurt. In deze sporten kan je ook op latere leeftijd beginnen en toch nog de top halen.

Er zijn mooie voorbeelden te vinden van sporters die pas op latere leeftijd begonnen met de sport waarin ze nu uitblinken. Olympisch beachvolleyballer Alexander Brouwer stapte op zijn 15e over van voetbal naar volleybal. Stefan Groothuis korfbalde tot hij op zijn 15e begon met schaatsen en daarmee wereld- en olympisch kampioen werd. En wielrenster Annemiek van Vleuten werd pas op haar 24e lid van haar eerste toerclub. Ook haar olympisch verhaal is bekend.

Profielen
De NOC*NSF Talentdag is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die voldoen aan een bepaald fysiek sportprofiel, het maximale uit zichzelf willen halen en de aanwezige sporten nog niet beoefenen. De deelnemende sporten worden op basis van kenmerken onderverdeeld in drie profielen: Explosief & Snel, Uithoudingsvermogen en Lang & Sterk. Op basis van het gekozen profiel ondergaat men verschillende fysieke testen en metingen. Denk bijvoorbeeld aan uithoudingsvermogen, snelheid, armspanwijdte en spronghoogte.

Na afloop van de NOC*NSF Talentdag worden deze resultaten zorgvuldig bestudeerd, besproken en uiteindelijk geanalyseerd op basis van een aantal criteria. Op basis hiervan besluit een bond welke sporters zij uitnodigen voor een vervolgdag, waar verder kennis gemaakt kan worden met de sport. Zowel de sporter als de bond bekijken dan de mogelijkheden en route tot instroom in het opleidingsprogramma van de bond.

NOC*NSF Talentdag 2017
Op zondag 12 november 2017 vindt de derde editie van de NOC*NSF Talentdag plaats, in Almere en op Papendal. Ken of ben je iemand die erg lang is/wordt, óf extreem snel is, óf een enorm uithoudingsvermogen heeft? Zie je de ambitie bij diegene of bij jezelf? Dan vragen wij je vriendelijk om hem of haar te informeren over deze alternatieve route richting de topsport.

Ga voor aanmelden en meer informatie naar www.ikwistnietdatikhetinmehad.nl. Heb je nog vragen of wil je meer weten, neem dan contact op met Anne Ouwerkerk via anne.ouwerkerk@nocnsf.nl.