Met Sportservice Ede werken aan meer en beter bewegen

,

Bij Topsport Gelderland zetten we in op talentontwikkeling en willen we graag dat ieder Gelders kind zijn of haar sporttalent kan ontwikkelen. Daarbij is er speciale aandacht voor zowel de toppers als de achterblijvers, waarbij de toppers zich ook weer inzetten om anderen te inspireren. Topsport Gelderland werkt bijvoorbeeld nauw samen met Sportservice Ede, waar we samen een optimale ontwikkelomgeving voor het kind willen realiseren.

Sportservice Ede maakt zich al langere tijd sterk voor een andere kijk op sport en bewegen en is daarbij geïnspireerd door het Athletic Skills Model (ASM). Onlangs kwamen 24 professionals uit de sport, het onderwijs en de gezondheidszorg naar de speciale ASM-instructeursopleiding in de Van der Knaaphal in Ede om de veelzijdige sportvisie ook in hun eigen trainingen, lessen en behandelingen te kunnen implementeren.

In het ASM-model werken top- en breedtesport, het bewegingsonderwijs en de gezondheidszorg samen om jonge sporters een betere en bredere ontwikkelomgeving te kunnen bieden. De animo voor de instructeursopleiding is volgens Sebastiaan Kuijper, consulent Talentontwikkeling bij Sportservice Ede en sportmanager bij Topsport Gelderland boven verwachting. “De verspreiding van deze nieuwe kijk op sport en bewegen kan zo snel gaan. Met 24 nieuwe instructeurs in de regio raken sportverenigingen, scholen en zorginstellingen steeds bekender met deze aanpak. Het mooie is dat de instructeurs uit hun eigen organisaties komen.”

ASM in de praktijk
De Van der Knaaphal is in Ede de fysieke plek waar het ASM-model in de praktijk wordt gebracht. Met speciale graphics (spelvormen op de vloer en de muren) wordt de multifunctionaliteit van de ASM-ruimte ten volle benut. “Met veel creativiteit worden spel en plezier gekoppeld aan motorisch leren, met aandacht voor gezondheid, welzijn en prestatie. De beweegmogelijkheden worden oneindig veel groter”, meent Kuijper. “Op dit moment loopt er een pilot van ASM-hockey met de Mixed Hockeyclub Ede en de Hogeschool Arnhem/Nijmegen.”

SAM Multisport
Sportservice Ede lanceerde eind vorig jaar een aanpak die de ASM-visie op sport en bewegen, ondersteunt: SAM. “Om jonge bewegers een goede basis te geven, is het van belang de sportontwikkeling zo breed mogelijk te houden. Met SAM willen we stimuleren dat kinderen tot tenminste 14 jaar aan multisport doen. Als kinderen met veel verschillende beweegvormen experimenteren, houden ze langer plezier in het sporten, ontdekken ze beter waar hun sporttalent ligt en blijven ze vaker tot hoge leeftijd sporten.”

Bekijk ook eens de video hieronder, met SAM in de hoofdrol.