Veel expertise gedeeld bij Talentclubnetwerk Nijmegen

,

Al vaker hebben we bericht over het Talentclubnetwerk Nijmegen. Nu is het tijd om eens terug te kijken op het ‘seizoen’ 2016-2017. Want hoe staat het ervoor? Goed, is dan het antwoord. Ruim twintig verenigingen hebben zich aangesloten bij het netwerk, waar het delen van kennis voorop staat. Daarbij zijn meerdere bijeenkomsten met succes georganiseerd en is zelfs een apart netwerk met boksverenigingen ontstaan. In juni werd de laatste bijeenkomst van het seizoen gehouden.

De conclusie is duidelijk; het gaat goed met het Talentclubnetwerk Nijmegen. En dat wordt ook op andere plekken gezien. Er is nu dan ook wat nieuws op komst. Samen met Sportbedrijf Arnhem en HAN Sport & Bewegen werkt Topsport Gelderland namelijk aan het opzetten van een netwerk rond het thema Talentontwikkeling in de Gemeente Arnhem. In onze ogen een mooie ontwikkeling.

Voor het bestaande Nijmeegse netwerk werden dit seizoen dus meerdere bijeenkomsten georganiseerd. Dat waren een avond om kennis en expertise van betrokken verenigingen in kaart brengen en verder avonden met als onderwerpen Ontwikkel Fasegericht Opleiden (bij Gymnasion HAN Sport & Bewegen), Sportsponsoring en Communicatie (bij NMHC Nijmegen) en Strength & Conditioning (bij Gewichthefacademie Waalsport).

(Tekst gaat verder onder foto)

Strength & Conditioning
Op donderdag 22 juni ging de laatste bijeenkomst dus over het thema Strength & Conditioning. Daarbij stond centraal hoe het fysieke prestatievermogen van sporters verbeterd kan worden. Er waren negentien mensen van veertien verschillende clubs aanwezig. Expert op het gebied van Strength & Conditioning Nout van der Velden vertelde aan hen tijdens het theoretisch deel over de benadering van verschillende sporten vanuit de drie grondmotorische eigenschappen uithoudingsvermogen, snelheid en kracht. Hij ging in op de positionering en het belang van deze aspecten binnen verschillende sporten.

Na het theoretisch deel kwam ook de praktisch vertaling aan bod. Onder leiding van Pierre Verkroost van Gewichthefacademie Waalsport werd getoond waarom haltertraining een zeer geschikte manier is om grondmotorische eigenschappen te verbeteren. Daarnaast waren topjudoka Tessie Savelkouls en topturnster Helene Houbraken aanwezig om te laten zien hoe haltertraining van toegevoegde waarde is voor hun specifieke sport. En daarnaast was topgewichtheffer Enzo Kuworge aanwezig om als specifieke gewichtheffer zijn expertise  te laten zien.