Ballen in de lucht houden tijdens workshops aandachttraining

,

Op Papendal werd woensdagavond in het HAN Sport & Onderwijs opnieuw een succesvolle bijeenkomst georganiseerd door Topsport Gelderland. En toch, die werd voorafgegaan door wat stress. Juist terwijl de avond in het teken stond van mindfulness. Want wat was het geval? Door ziekte kon de geplande masterclass ‘zelfvertrouwen en perfectionisme’ niet doorgaan. Gelukkig kon daarvoor een passende oplossing gevonden worden en ging de workshop ’train je hoofd: mentaal sterker door aandacht training’ wel door. De avond werd zo alsnog een succes.

Er stonden twee workshops gepland. De 25 aanwezige volwassenen kregen die van Marieke Abeling (Mindful Everyday) en  de 15 sporters van Heidi Penterman (Mindfulness trainer en werkzaam op CTO Papendal als lifeskillcoach). Daarmee was de opkomst niet alleen goed, de gedachten van de aanwezigen over het begrip ‘mindfulness’, ofwel aandachttraining, veranderde ook. “In eerste instantie werd nog wel oordelend gereageerd over mindfulness en aandacht trainen”, vertelt Geeke Barmentloo, die namens Topsport Gelderland de avond samen met Marit Gijsbers organiseerde. “Dat veranderde in de loop van de avond absoluut.”

Juist in de wereld waarin we nu leven, bleek het goed om af en toe bij dingen stil te staan. Het leven in het nu. Want hoe vaak merken we niet dat het moeilijk blijkt om alle ballen hoog te houden? Zeker in topsport is dat ook van toepassing. Daarnaast dwalen onze gedachten snel af. Hoe kom je dan weer terug bij jezelf? En hoe kun je leven in volle aandacht? Daaraan werd tijdens de workshops gewerkt, waarbij de sporters en ouders enthousiast het gebouw verlieten met bruikbare praktische tips op zak.”