Column: Alternatieve straf

Natuurlijk! Natuurlijk blijf ik van de sport. Natuurlijk geniet ik als ik een interview heb met Jip Vastenburg, de jonge atlete die zich al heeft gekwalificeerd voor de Olympische Spelen. En ja, ik keek onlangs verbluft naar Nyls Korstanje, de zwemmer die misschien wel de nieuwe Pieter van den Hoogenband wordt. Ik zag de vlinderslag van Nyls en was onder de indruk van zijn kracht, zijn souplesse en de verbluffende snelheid die hij ontwikkelde. En dan was daar Niek Kimmann. Samen met zijn broer Justin maakt hij een jongensdroom waar, ze trainen elke dag op Papendal en doen eigenlijk niet anders dan ze deden op de boerderij van de ouders; spelen met hun fietsje. Knaaien, racen, vliegen, het plezier spatte er vanaf. Heerlijk om te zien.

Van deze drie veelbelovende talenten maakte ik onlangs een filmpje. Dat kan iedereen binnenkort bewonderen via de website van Topsport Gelderland. Ik heb ervan genoten, maar stelde er ook mijn vragen bij. Jip gaf toe een eenzaam bestaan te leiden, Nyls staat elke ochtend om half zes op en ligt er ’s avonds voor negen uur in. En Niek is op zijn negentiende wereldkampioen in een sport waar in de finale iedereen van iedereen kan winnen. Heeft hij zijn hoogtepunt al achter zich?

In de periode dat ik met hen optrok, openbaarde zich het zoveelste schandaal in de sport. Hadden we de atleten nog niet gehad, of daar waren de tennissers die onder invloed van goksyndicaten afspraken over wedstrijden hadden gemaakt. Anders gezegd, ze hadden iets minder hun best gedaan waardoor ze onopvallend verloren en er mensen door de juiste weddenschappen heel rijk werden.

Wielrennen; doping. Voetbal en tennis; matchfixing. Atletiek; corrupt bestuur en doping. Jazeker, de topsport is een uitstekende afspiegeling van de rest van de wereld. Waarom zou het in de sport anders gaan dan in andere vakgebieden? Als het om geld gaat komt immers het slechtste in de mens naar boven.

Kunnen we een topsporter wat eerder vergeven omdat hij nu eenmaal alles aan de kant zet om de Olympus te beklimmen? Is corruptie van bestuurders zoals de compleet gestoord geraakte Sepp Blatter in een andere categorie in te delen dan pak ‘m beet een atleet die een pilletje neemt omdat hij het uiterste uit zijn talenten wil halen? Ik ben geneigd om voor de sporter wat meer begrip te tonen, al voel ik meteen ook weerzin. Hoe past Lance Armstrong in dit verhaal? Gvd, wat ben ik eigenlijk boos op die man. Maar is dat wel terecht? Is Michael Boogerd niet nét zo fout geweest?

Op de keper beschouwd zou je een lijn willen trekken tussen goed en fout, want wie doping slikt is fout. En wie dat niet doet, is goed. Maar de praktijk is helaas altijd weerbarstiger. Hoewel bij sommigen de schuld er zo dicht bovenop ligt, dat je geneigd ben om – zie het geval Armstrong – alternatieve straffen te bedenken.

Mijn vader riep in dit soort gevallen altijd: ‘Ze moesten ze hangen aan de hoogste boom.’ Nou is dat ook weer zoiets, maar iemand die de sport misbruikt zou eigenlijk een alternatieve extra-straf moeten krijgen. Dus behalve de welverdiende gevangenisstraf voor Lance Armstrong, Sepp Blatter en IAAF-voorzitter Lamine Diack zie ik het volgende beeld voor me. Vergeef me dat het wat Middeleeuws overkomt. Bij de openingsfeesten van de Tour, het WK voetbal en het WK atletiek worden de heren voor gevoerd aan het volk. En onderwijl leest, laten we zeggen een jeugdwereldkampioen in hun betreffende sport, de lijst met aanklachten voor. Er zijn geen galgen, er wordt niet met tomaten gegooid en het volk wordt gemaand zich te gedragen. Ik fantaseer dat de lijst met leugens en omkopingen in doodse stilte wordt voorgedragen door een onzekere kinderstem. Ergens wil ik dat ze breken, deze ego’s. Maar ik ben bang dat dat ook iets over mij zegt.

Marcel Rözer


Over Marcel Rözer
Columnist, schrijver, journalist, presentator, programmamaker en niet te vergeten, Gelderlander. Het gaat allemaal op voor Marcel Rözer. Met zijn bedrijf ‘Puntjes op de O’ is hij multi-inzetbaar. Voor Topsport Gelderland schrijf Marcel maandelijks een column waarin hij zijn licht werpt op de actualiteiten in de sportwereld. Ook interviewt hij voor deze website geregeld talentvolle sporters.