Over de Talent Kids Academie

De Talent Kids Academie is ontstaan vanuit de gedachte dat de best mogelijke start voor een ‘leven lang sporten en bewegen met plezier’ wordt gecreëerd door de kinderen de mogelijkheid te bieden om meerdere sporten en spelvormen te laten beoefenen. Tal van fundamentele beweegvormen komen hierbij aan de orde..

Vroege specialisatie, te vroeg maar één sport beoefenen, kan leiden tot eerdere uitval. Het éénzijdig bewegen leidt vaker tot het krijgen van blessures en zorgt tevens voor het ervaren van minder plezier ten opzichte van een vroege diversificatie (meerdere beweegvormen op jonge leeftijd). Kinderen die motorisch in staat zijn om meerdere fundamentele beweegvaardigheden goed uit te kunnen voeren blijven langer actief. Op latere leeftijd zorgt het ook voor een breder pallet aan sporten wat je kunt beoefenen door de eerder opgedane vaardigheden.

Deze fundamentele vaardigheden komen uiteraard niet ‘van nature’ aanwaaien en kinderen moeten dan ook voldoende bewegen in een uitdagende en gevarieerde (beweeg)omgeving. Dit concept van breed motorisch opleiden kan zowel in een buitenschools aanbod als op de vereniging worden toegepast.

Dit is waar de Talent Kids Academie een belangrijke kans wil bieden voor kinderen die graag en/of goed kunnen bewegen. Uit de onderzoek (Steevens 2020) is gebleken dat hier, vanuit het basisonderwijs in Nijmegen, vraag naar is.