Masterclass Gezond Presteren: Herstel voor sporters door voeding en slaap

,

Herstel is voor veel sporters een uitdaging, zeker voor jongere sporters. Terwijl de trainingsintensiteit omhoog gaat, groeit ook het lichaam, wat een hoge energiebehoefte met zich meebrengt. Tegelijkertijd is het door drukke school- en trainingsschema’s vaak moeilijk om de juiste balans te vinden in voeding en voldoende slaap.

Voeding voor optimaal herstel Een belangrijk aspect van herstelvoeding is niet alleen de eiwitten, maar ook het aanvullen van koolhydraten en vocht. Veel jonge sporters merken dat de hoofdmaaltijden vaak wel lukken, maar juist bij tussendoortjes valt nog veel winst te behalen. Het kiezen van de juiste voeding is daarom essentieel. Hoe weet je wat je lichaam nodig heeft? Hoe lees je etiketten en maak je in de supermarkt de juiste keuzes? Deze vragen werden uitgebreid behandeld tijdens de Masterclass Gezond Presteren, met praktische tips die direct toepasbaar zijn in het dagelijks leven van de sporter.

Optimaal herstellen met voeding? Gebruik dan deze formule: herstel = E + K + V

Eiwit: is een bouwstof die te vinden is in vlees, vis, zuivel, kaas, ei, noten, peulvruchten en andere vleesvervangers. Na inspanning wil je spierschade herstellen.
Koolhydraten: is een brandstof die is te vinden in pasta, rijst, aardappelen, fruit, snoep en koek. Waarschijnlijk heb je veel koolhydraten verbrand tijdens jouw inspanning, dus wil je dit achteraf weer aanvullen.
Vocht: Je hebt veel gezweet. Ook dit tekort wil je achteraf weer aanvullen.

Slaap: de sleutel tot beter herstel
Slaap is vaak een onderbelicht thema, terwijl het essentieel is voor goed herstel. Pubers kampen regelmatig met een verschuiving van hun biologische klok, wat kan leiden tot problemen met inslapen en vroeg opstaan voor school. Met behulp van de slaaphygiëne test konden sporters voor zichzelf inzichtelijk krijgen wat mogelijk slaapdieven voor ze zijn en hoe ze dit kunnen verbeteren. Ook kregen ze tips mee om gedurende de dag rustmomentjes in te bouwen om hun slaapkwaliteit en herstel te optimaliseren.

Energiek Presteren
Daarnaast was er een workshop over energiek presteren. Hoe houd je balans tussen sport en leven? De deelnemers ontdekten hun energieniveau en kregen inzicht in hun energiegevers en energievreters. Aan het eind van de sessie stelden ze een doel om de volgende dag met een energiegever aan de slag te gaan. We zijn benieuwd hoe dat is gegaan!

Herken jij deze uitdagingen?
Heb je of begeleid je sporters die moeite hebben om de juiste balans te vinden tussen voeding, slaap en sport? Bekijk deze kennisclips en downloads.

Recepten voor wraps en een gezonde cheesecake 
Slaaphygienetest