Ook succesvolle regionale masterclasses in Arnhem en Nijmegen

,

Nadat eerder al regionale masterclasses rond het thema prestatiegedrag werden gegeven in de regio’s Apeldoorn en de Achterhoek, stonden net voor het Paasweekend ook bijeenkomst gepland voor de regio’s Arnhem en Nijmegen. In totaal zo’n 70 sporters, ouders en trainers/coaches namen daaraan deel op woensdag 27 maart en donderdag 28 maart. Zij kregen workshops van sprekers Pepijn Lochtenberg, Martijn Ruitenberg, Ivo Spanjersberg en Anne Tauber.

Het Sport- & Onderwijsgebouw op Papendal was op woensdag in de avond het decor voor de masterclass ‘Wendbaar naar de top’, die onder leiding stond van Lochtenberg en Ruitenberg. Zij werken samen als sportpsychologen in hun bedrijf Focus like a pro. Zo’n 20 aanwezigen deden mee aan twee workshopshops. Te beginnen met een deel over wat je belangrijk vindt, waarin de deelnemers een afscheidsspeech schreven voer het einde van hun sportcarrière, om vanuit die gedachte tot persoonlijke waarden te komen.

Dat kreeg een vervolg in de tweede workshop, waarin de nadruk lag op de spanning die komt kijken bij sportprestaties. Hoe ga je om met spanning, frustratie, teleurstelling en kritische gedachten? Die dingen kunnen soms leiden tot vermijdingsgedrag, waardoor je niet meer doet wat je eigenlijk wil doen. Maar dat kun je wel leren en daar gingen de deelnemers dan ook mee de slag, door middel van ervaringsgerichte oefeningen en verschillende tips. De belangrijkste boodschap daarin was dat het er niet om gaat om de zenuwen weg te krijgen, maar om slim met ze samen te werken. Dat geeft je meer ruimte om je focus te houden tot het plan dat je hebt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

‘Mindset bij tegenslagen’ in Nijmegen
Een avond later was sportpsycholoog Ivo Spanjersberg de spreker in Nijmegen, voor zo’n 50 sporters en ouders in de masterclass ‘Mindset bij tegenslagen’. Hij werd daarbij op afstand via een videoverbinding bijgestaan door top mountainbikester en marathonschaatsster Anne Tauber (foto boven). Samen liep het tweetal het traject van Anne door, om dit te delen met de jonge talenten. Ze vertelde daarbij over haar eigen uitdagingen, die veel sporters herkenden in de zaal. Anne legde uit hoe ze daar stap voor stap mee om leerde gaan.

Ivo Spanjersberg legde ondertussen uit wat de theorie erachter is en waar hij met Anne mee aan de slag is gegaan. Met voorbeelden uit de praktijk van Anne daagde hij sporters en ouders uit om na te denken over hoe zij omgaan met hun tegenslagen. In deze gesprekjes kwamen veel overeenkomsten tussen verschillende sporters naar voren. Na afloop ging iedereen naar huis met concrete tips en tools van Ivo, met welke mindset ze de tegenslagen in de toekomst aan kunnen gaan.