Masterclass Tieners & Topsport: Hoe ga je als ouder om met je sportende puber?
Het is een situatie die veel ouders van sportende tieners herkennen: je kind is nerveus voor een belangrijke wedstrijd of teleurgesteld als dingen niet gaan zoals gepland. Je biedt advies, steun of afleiding, maar alles wordt resoluut afgewezen. Niet alleen is dit lastig voor je kind, maar het kan het hele gezin beïnvloeden.
Tijdens de interactieve masterclass ‘Tieners & Topsport’ gaven Pepijn Lochtenberg (sportpsycholoog) en Marjolein Lochtenberg (pedagoog) waardevolle inzichten over het puberbrein en hoe je als ouder effectief kunt communiceren met je sportende kind. Ook reflecteerden ze samen met de 50 aanwezige ouders én coaches op situaties.
Herkenning en verbinding
De avond begon met de stelling:
“Op welke momenten vind jij het lastig om met de emoties van jouw sportende kind om te gaan?”
De reacties uit de zaal lieten meteen zien hoeveel ouders zich in elkaars situaties herkenden. Van spanningen voor een wedstrijd tot driftbuien na een tegenvallend resultaat. Er ontstonden meteen leuke interacties.
Het puberbrein
Een belangrijk thema tijdens de masterclass was de ontwikkeling van het brein in de puberteit. De prefrontale cortex, het ‘verstandige’ deel van het brein ontwikkelt zich pas later. Dit verklaart waarom pubers zich soms impulsief gedragen, zich afzetten tegen ouders en moeite hebben met het overzien van lange termijn gevolgen. Ouders en coaches werden uitgedaagd met een oefening om die prefrontale cortex te prikkelen.
In gesprek met je puber: wanneer wel en wanneer niet?
Het laatste onderdeel van de avond ging over communicatie. Wanneer ga je wél in gesprek met je puber, maar misschien nog belangrijker: wanneer juist even niet? Aan de hand van een casus oefenden de deelnemers met het aangaan van het gesprek met het kind.
Een van de ouders vertelde na afloop:
“Mijn puber kan zijn emoties vaak niet goed reguleren. Mijn eerste reactie is altijd: oplossen. Maar ik heb nu geleerd dat het soms beter is om een stap terug te doen, en hem juist even te laten voelen wat hij voelt.”
Een coach voegde toe:
“Dit was een toegankelijke manier om beter inzicht te krijgen in wat er speelt bij pubers. Ik heb geleerd hoe je beter kunt aansluiten bij hun emoties, in plaats van automatisch hun pijn te willen verzachten of juist hun ego te vergroten.”
De masterclass ‘Tieners & Topsport’ bood ouders en coaches inzichten in het omgaan met de emoties van sportende pubers. Door kennis over het puberbrein te combineren met praktische handvatten rondom communicatie, ontstond er herkenning en verbinding tussen aanwezigen. De avond maakte duidelijk dat het soms niet draait om oplossen of adviseren, maar juist om luisteren, erkennen en er simpelweg zijn.