80 deelnemers eerste regionale masterclass; kom jij naar de volgenden?

,

In Apeldoorn werd woensdagavond de eerste van vier regionale masterclasses rond het thema prestatiegedrag georganiseerd. Het werd een groot succes. Liefst tachtig deelnemers, waaronder sporters, ouders en trainers/coaches leerden daarbij meer over wedstrijdvoorbereiding, met een nadruk op doelen stellen en visualiseren. Sportpsychologen Pepijn Lochtenberg en Martijn Ruitenberg en trampolinespringer Ralph van Tilborg waren de sprekers. In maart zijn er ook regionale masterclasses in Doetinchem, Arnhem en Nijmegen. Heb jij je al aangemeld?

Deze woensdagavond werd begonnen met een plenair deel met een introductie over wedstrijdvoorbereiding. Wat valt er allemaal onder een wedstrijdvoorbereiding en hoe kan het je helpen om een optimale prestatie te leveren? Via een Mentimeter gaven sporters aan hoe ze dat nu al doen. De belangrijkste boodschap was dat een wedstrijdvoorbereiding altijd individueel is, ook als je een teamsport beoefent. De wedstrijdvoorbereiding bestaat uit een vast gedeelte die voor elke wedstrijd hetzelfde is, en een gedeelte die wedstrijd specifiek is. Aan het eind van het plenaire deel kregen de sporters een formulier waarmee ze in de loop van de avond hun wedstrijdvoorbereiding voor de eerst volgende wedstrijd konden maken.

Sessie visualiseren
Tijdens de sessie visualiseren leerden de deelnemers van Pepijn Lochtenberg hoe visualisatie kan bijdragen aan je wedstrijdvoorbereiding. De deelnemers konden de kracht van visualiseren gelijk ervaren door middel van meerdere oefeningen waarbij verschillende zintuigen geprikkeld werden (zien, horen, ruiken, voelen). Ook werden er tips gegeven hoe je meer zintuigen aan een visualisatie kan toevoegen en op welke momenten je visualisatie kan inzetten.

Sessie doelen stellen
In de andere sessie leerden de deelnemers het belang van doelen stellen en hoe dit kan bijdragen aan je wedstrijdvoorbereiding. Er zijn resultaatdoelen (bijvoorbeeld top-10) en prestatiedoelen (je eigen oefening goed uitvoeren). Bij deze sessie was naast sportpsycholoog Martijn Ruitenberg ook trampolinespringer Ralph van Tilborg aanwezig om eigen ervaringen te delen. Hij nam de deelnemers mee in zijn verhaal van afgelopen jeugd WK, waar hij voor een uitdagende keuze stond als het gaat om doelen stellen. Het publiek luisterde aandachtig naar zijn verhaal en eindige met applaus toen Ralph zijn uiteindelijke oefening van het WK op beeld liet zien.

Kom naar Doetinchem, Arnhem of Nijmegen
De masterclass in Apeldoorn was de eerste van vier regionale masterclasses rond het thema prestatiegedrag. Zij hebben allen andere sprekers en een andere insteek. Daar vertelden we eerder al meer over op deze website. Wil jij bij één van de andere drie masterclasses aanwezig zijn? Dan kun je je nog altijd opgeven. Hieronder vind je per regio/locatie een informatiepagina. Op die pagina’s is ook het aanmeldformulier te vinden.

Klik hieronder op de masterclass van jouw regio voor alle informatie en het aanmeldformulier: